Zóna pre zamestnancov
a študentov FMFI UK

Biofyzička Zuzana Garaiová z UK získala ocenenie L’Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede

V deviatom ročníku programu L’Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede získala ocenenie Zuzana Garaiová, ktorá pôsobí na oddelení biofyziky Katedry jadrovej fyziky a biofyziky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Zvíťazila v kategórii inžinierske vedy a technológie.


Zuzana Garaiová sa zaoberá biofyzikálnym skúmaním nanočastíc, napríklad nanoemulzií, ktoré by mohli nájsť uplatnenie v cielenej terapii onkologických ochorení. Ide o extrémne malé olejové kvapôčky vo vode, ktoré majú potenciál prenášať liečivá priamo do nádorových buniek a zvýšiť účinnosť liečby. Pri tvorbe olejovej zložky nanoemulzií sa ocenená vedkyňa chce zamerať na použitie skvalénu a oleja zo semien granátovníka, čiže prírodných látok, ktoré majú protirakovinové účinky. Tieto látky plánuje získavať aj z udržateľných zdrojov, ako sú tukotvorné kvasinky, ktoré dokážu rásť na lacných či odpadových materiáloch.

Cieľom programu L’Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede je pomôcť vedkyniam pôsobiacim na Slovensku v pracovnej dráhe, ako aj potvrdiť prínos ich výskumu. Jeho 9. ročník ocenil tri víťazky s titulom PhD. vo veku do 40 rokov (vrátane), ktoré pôsobia v slovenských vedeckých centrách. Každá výherkyňa získala finančnú odmenu vo výške 7 000 eur, ktorá nie je viazaná len na vedecký výskum, cenu môže teda využiť na profesionálny rast, ale i na súkromné účely. Celkovo sa do programu prihlásilo 30 nadaných výskumníčok.

Vedecký výskum zostáva naďalej prevažne mužskou doménou. Podľa štatistík Eurostatu z roku 2023 pracovalo v Európskej únii 7,7 milióna vedkýň a inžinierok, čo predstavuje len 41% všetkých pracovníkov v týchto oblastiach. Na Slovensku je situácia ešte menej priaznivá – ženy tvoria iba 34,3% vedeckých a inžinierskych pracovníkov a pracovníčok, čo radí našu krajinu medzi štáty s najnižším zastúpením žien vo vede v rámci EÚ. Pritom práve ženský pohľad prináša do vedeckého výskumu nové perspektívy a inovatívne prístupy.